Wie zijn wij

Julianadorp, liggend aan de Noordzeekust, van oorsprong agrarisch gebied, heeft al sinds mensenheugenis een eigen brandweer. Het is een feit dat de brandweer zelfs

langer bestaat dan Julianadorp zelf. Met inmiddels ruim 14.000 inwoners is het een uit de kluit gewassen dorp welke de grootste woonwijk is van de gemeente Den Helder. Geografisch grenst het ten oosten aan de gemeente Anna Paulowna en ten zuiden aan de Zijpe. In het verleden waren deze gemeentegrenzen ook de grenzen van het verzorgingsgebied. Sinds 2010 is de grens van het verzorgingsgebied over de grens van de Zijpe heen gegaan om ten zuiden van de gemeentegrens de brandweerzorg te kunnen waarborgen.

Van oorsprong is het dorp ontstaan door de agrarische sector welke in het begin alleen koeien, schapen en paarden hield. Sinds de jaren 20 van de vorige eeuw werden de eerste bloembollen geteeld en de huidige agrarische activiteiten bestaan uitsluitend nog uit bloembollenteelt. Vanaf eind jaren ’60 is de ontwikkeling van het dorp erg hard gegaan met voornamelijk groei van inwoners vanuit een alsmaar ontwikkelende marine. Tevens is er in die tijd een aanvang begonnen met de toeristische sector welke vandaag de dag één van de pijlers is, naast de bloembollenteelt, van de economie van Julianadorp. Met ruim 900.000 overnachtingen per jaar, is het dorp in het voorjaar en in de zomer dubbel zo groot.

De vrijwillige brandweer van Julianadorp bestaat zoals de naam al zegt louter uit vrijwilligers, met een eigen verzorgingsgebied waarin men de eerste uitruk verzorgd. Met 18 man variërend in de leeftijd van 20 tot 60 jaar worden alle aspecten van de brandweer beheerst. Naast het eigen verzorgingsgebied worden er ondersteuningsactiviteiten naar de naaste korpsen verleend alsmede de specialisatie van duinbranden en het groot water transport. Vanuit de eigen kazerne aan de van Foreestweg wordt met 2 voertuigen gewerkt, een tankautospuit en 4×4 specialistisch persoonsvoertuig met motorspuitaanhanger. Gezien het grootste deel van het verzorgingsgebied uit agrarisch gebied en duinen bestaat, samen 85%, is dit laatste voertuig met MSA (motorspuit aanhanger) zeer geschikt om toch op moeilijk bereikbare plaatsen te komen en daar bv een duinbrand of strobrand zelfstandig te kunnen bestrijden.